ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΑΡΗΚΟΪΑ

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η παιδική βαρηκοΐα αποτελεί έναν ιδιαίτερο αρνητικό παράγοντα για την ψυχοκινητική, μορφωτική και κοινωνική εξέλιξη του παιδιού. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του λόγου αλλά και την γενικότερη επικοινωνία του παιδιού με το περιβάλλον του. Η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος καθορίζει και τον βαθμό επιτυχίας της αντιμετώπισης του. Με τις σύγχρονες ιατρικές μεθόδους των «Ωτοακουστικών εκπομπών (ΟΑΕ)» και των «Προκλητών δυναμικών (ABR)», οι οποίες εφαρμόζονται προληπτικά σε κάθε νεογνό, είμαστε πλέον σε θέση να διαγνώσουμε και να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως το πρόβλημα. Το οικογενειακό ιστορικό, οι επιπλοκές στην διάρκεια της κύησης και του τοκετού, όπως επίσης η εμφάνιση λοιμώξεων και η χρήση ωτοτοξικών φαρμάκων κατά την ανάπτυξη του παιδιού, αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της παιδικής βαρηκοΐας.  Για όλους τους παραπάνω λόγους κρίνεται απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος ακοής για κάθε παιδί.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί βαρηκοΐα, μια ασφαλής, ανώδυνη και άμεση λύση είναι η εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας. Τα τελευταία χρόνια τα σύγχρονα ακουστικά έχουν να παρουσιάσουν πλήθος τεχνολογικών καινοτομιών. Σημαντικά βήματα έχουν γίνει επίσης και στον τομέα της αισθητικής. Έτσι πλέον, τα τελευταίας γενιάς ακουστικά βαρηκοΐας έχουν υψηλή απόδοση αλλά και μικρό μέγεθος. Το θέμα του μεγέθους αποτελούσε ιδιαίτερο πρόβλημα για τους νέους γονείς  – ευτυχώς όχι πλέον.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι η εφαρμογή ακουστικών για την αντιμετώπιση της παιδικής βαρηκοΐας προϋποθέτει εξιδεικευμένη γνώση, ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία. Επομένως η εφαρμογή τους θα πρέπει να γίνεται σε εξιδεικευμένα κέντρα αποκατάστασης ακοής από πτυχιούχους Ακουολόγους και Ακουοπροθετιστές. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνεχής επικοινωνία των γονέων με τους ειδικούς ώστε να παρέχονται στους τελευταίους πληροφορίες που αφορούν την ανάπτυξη της επικοινωνίας του παιδιού.

Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί η συμβολή της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Έτσι λοιπόν σε κάθε περίπτωση διάγνωσης παιδικής βαρηκοΐας παρέχεται σημαντική οικονομική βοήθεια για αγορά ακουστικών βαρηκοΐας.